Własnoręczne robienie masy cukrowej

brak zdjęcia
Własnoręczne robienie masy cukrowej
Dodano: 2016-05-05Kategoria: Działalność / Handel

Masa cukrowa, stosowana na szeroką skalę w cukiernictwie, umożliwia tworzenie, a następnie modelowanie dużych brył oraz przedmiotów, które na następnym etapie będą służyć do pokrycia całości tortu. Masa cukrowa, w przeciwieństwie do lukru plastycznego, średnio nadaje się do robienia drobnych ozdób oraz dekoracji. Cechuje się bowiem wyższą wilgotnością i nie jest tak bardzo elastyczna.

Jak stworzyć masę cukrową?

Będziemy do tego potrzebować jedynie trzech składników: cukru pudru, białka oraz glukozy spożywczej. Pierwszym etapem jest połączenie glukozy z białkiem, a następnie stopniowo dodaje się przesiany cukier puder, który mieszamy aż do uzyskania zwartej masy. Powstałą masę cukrowa przekładamy na blat (który wcześniej obsypujemy cukrem pudrem) i wyrabiamy tak długo, aż masa będzie w 100 procent jednolita i gładka. Nie pozwalamy, żeby masa się kleiła – sypiemy cukru pudru aż do czasu, gdy przestanie się kleić. Nie wolno jednak zbyt przesadzić, zbyt sucha masa będzie się bowiem rwać oraz kruszyć.

Przeczytać warto:

Innowacyjne okiennice z aluminium
Innowacyjne okiennice z aluminium

Wysokiej klasy okiennice z aluminium to coraz bardziej popularne osłony zewnętrzne na różnego rodzaju okna w budynkach użytkowych i mieszkalnych. Nasza firma jest dostawcą jednych a najlepszych okiennic aluminiowych na polskim rynku. W naszej ofercie można znaleźć bardzo...

Upominki przypominające o darczyńcach
Upominki przypominające o darczyńcach

Nie ma wątpliwości, że praktycznie każdy człowiek lubi być od czasu do czasu zaskakiwany jakąś drobną niespodzianką. Pamiętają o tym zazwyczaj osoby, które w poszczególnych przedsiębiorstwach są odpowiedzialne za prowadzenie działań marketingowych i promocyjnych...

Ubezpieczenia z agencją ubezpieczeniową Staniszewscy
Ubezpieczenia z agencją ubezpieczeniową Staniszewscy

W niektórych przypadkach konieczne są obowiązkowe ubezpieczenia. Łódź jest miastem, w którym funkcjonuje wiele samochodów, które muszą być przynajmniej obowiązkowo ubezpieczone w zakresie OC, a najlepiej także autocasco. To jednak nie są jedyne obowiązkowe ubezpiec...

Własnoręczne robienie masy cukrowej
Własnoręczne robienie masy cukrowej

Masa cukrowa, stosowana na szeroką skalę w cukiernictwie, umożliwia tworzenie, a następnie modelowanie dużych brył oraz przedmiotów, które na następnym etapie będą służyć do pokrycia całości tortu. Masa cukrowa, w przeciwieństwie do lukru plastycznego, średnio n...

Dobrze dobrane tekstylia krokiem w stronę zadowolenia klientów.
Dobrze dobrane tekstylia krokiem w stronę zadowolenia klientów.

Wbrew pozorom takie drobiazgi jak serwety w hotelowych restauracjach czy ręczniki w łazienkach mają ogromny wpływ na ogólną ocenę klienta danego ośrodka. To właśnie detale, takie jak perfekcyjna dekoracja stołu czy pięknie zasłane łóżko sprawiają, że klient czuj...